Ga naar de inhoud

Ik moet slapen

  We leven in een bijzondere maatschappij.

  Via social media (en al het andere) kijken we in het dagelijkse leven van andere mensen mee. Je ziet een kennis voor de zoveelste keer op vakantie gaan, een vriendin die enorme carrière stappen maakt en de mensen die je op instagram volgt lijken alleen maar leuke dingen te doen. Zonder het door te hebben spiegelen wij ons eigen leven met die van anderen. En kunnen dan snel het gevoel krijgen dat er meer moet zijn…

  Een goed betaalde baan, een gezin, een sociaal leven, sporten, tijd voor jezelf maken en carrière maken. Het lijkt er “ nu eenmaal bij te horen”.

  Zonder het in de gaten te hebben zorgt dit voor veel onrust. Naast alles wat je doet ook nog energie overhouden om met vrienden af te spreken of te gaan sporten. Dat is nogal wat, zeker als je slecht slaapt. En juist de druk om dat toch allemaal te kunnen doen, zorgt ook weer voor een slechte nachtrust.

  Hoevaak lig je niet op bed “Ik moet slapen, morgen staat een belangrijke afspraak op de planning” of “ik moet morgen fit genoeg zijn om in de ochtend te gaan sporten, anders heb ik er geen tijd voor”. 

  En die gedachten zorgen voor… een diepe rustige slaap? 

  Euh.. juist ja. Was dat maar zo.

  Deze gedachten zorgen ervoor dat je tot de late uurtjes wakker ligt, te bedenken hoe je de dag gaat overleven met zo’n korte nacht achter de rug. En als je dan eindelijk in slaap bent gevallen schrik je in no-time weer wakker door het minste of geringste geluid. Of was dat het geluid van de wekker al?

  Met een beetje pech blijft dat niet bij één nacht en voor je het weet ben je een week verder waarin je amper slaapt. Ondertussen heb je een haat-liefde verhouding gekregen met je bed en ben je de hele dag al bezig met die ene vraag: “Hoe zou het vannacht gaan?”

  Herkenbaar?

  Je gedachten zijn heel sterk en hoe meer jij overtuigd bent van het feit dat je toch niet kunt slapen. Hoe lastiger het slapen daadwerkelijk wordt. Voorkom dat je hierin blijft hangen, want ervaring leert dat deze negatieve spiraal alleen maar erger wordt. Maar…

  Wat kun je eraan doen?

  Geef jezelf de ruimte om tot rust te komen.
  Ze zeggen niets voor niets: slapen is niets doen.

  Zorg voor een prettige slaapomgeving, een lekker bed en hoofdkussen. Maar laat vooral het “moeten” los en vervang het door “willen”. 

  “Ik moet nu echt in slaap vallen anders wordt het morgen weer niks.”

  Geeft een heel ander gevoel dan bijvoorbeeld: 
  “Ik wil vanavond lekker slapen, zodat ik morgen fris aan een nieuwe dag kan beginnen.” 

  Dit verschil merken jouw hersenen ook. Zolang je iets MOET van jezelf is het vaak veel lastiger dan wanneer je iets WIL doen.

  Bedenk eens wat jij van jezelf MOET doen?
  Komt dit ook voor als je ‘s avonds of in de nacht op bed ligt?
  Hoe kun je dit omdraaien naar willen?

  Gun jezelf de vrijheid van iets WILLEN en ervaar het verschil.

  Wil jij aan de slag om beter te gaan slapen?!
  Download hier de gratis Slaap Lekker Gids en ga direct aan de slag.

  Liefs, 
  Jouw slaaptherapeut, 

  Sandra