Meteen naar de inhoud

Slaap tracken met een smartwatch

  Je slaap tracken met een smartwatch: beter van niet.

  Ruim 30% van de mensen draagt een smartwatch in Nederland. En ja, ook ik heb er een om mijn pols. Maar zodra het tijd is om te slapen laat ik hem in de badkamer liggen…

  𝐖𝐚𝐚𝐫𝐨𝐦, 𝐳𝐮𝐥 𝐣𝐞 𝐝𝐞𝐧𝐤𝐞𝐧? 𝐉𝐞 𝐤𝐚𝐧 𝐭𝐨𝐜𝐡 𝐟𝐢𝐣𝐧 𝐣𝐞 𝐬𝐥𝐚𝐚𝐩 𝐛𝐢𝐣𝐡𝐨𝐮𝐝𝐞𝐧?

  Het klinkt geweldig om je slaap bij te houden en te zien of je gezond bezig bent. Maar juist het tracken van je slaap heeft flink wat nadelen.

  Waarom je slaap tracken met een smartwatch geen goed idee is.

  1. Je kijkt veel sneller naar de tijd als je een horloge om hebt. Als je mij al langer volgt weet je misschien dat je in de nacht niet naar de tijd wil kijken. Want dat verstoort je slaap.

  2. Door het dragen van een horloge (met name als je dit niet gewend bent) kun je een stuk onrustiger of alerter zijn. Daarnaast verwachten we iets van dat horloge, dus “ik moet goed slapen, zodat de horloge ook goed kan meten”. Dit soort gedachten zorgen voor meer onrust en daarmee voor een lichtere slaap.

  3. De smartwatch geeft onbetrouwbare informatie. Het verschil tussen diepe en lichte slaap is moeilijk meetbaar via je pols. Soms krijgen mensen een uitkomst als “u heeft slecht geslapen” terwijl ze zelf zeggen een prima nacht te hebben gehad. Of juist het tegenovergestelde. Hecht dus niet teveel waarde aan dit soort gegevens.

  4. Letterlijk weten hoeveel uur je diep of licht hebt geslapen is overbodig bij lichte slaapproblemen. Sterker nog, je kunt je zorgen gaan maken als je “maar 45 minuten diep slaapt” volgens je horloge. Laat je niet gek maken en vertrouw op je gevoel. Jij weet namelijk echt wel of je wel of niet goed hebt geslapen.

  Merk je dat je regelmatig slechter slaapt en daar hulp bij wilt?
  Klik dan hier om een gratis kennismaking te plannen
  & zorg dat jij heerlijk gaat slapen! 

  ✓ Bestel de Slaap Box en ontvang deze binnen enkele dagen op je deurmat
  ✓ Enorm veel kennis & praktische opdrachten zodat je snel weer lekker slaapt
  ✓ Én ontvang de gratis begeleidende mails, zodat jij écht aan de slag gaat. 

  Meer slaaptips ...

  WhatsApp-Image-2021-12-09-at-3.23.13-PM

  Slaap advies?

  𝐖𝐞𝐞𝐭 𝐣𝐢𝐣 𝐧𝐨𝐠 𝐰𝐚𝐭 𝐭𝐞 𝐝𝐨𝐞𝐧 𝐧𝐚 𝐚𝐥 𝐝𝐢𝐞 𝐠𝐨𝐞𝐝𝐛𝐞𝐝𝐨𝐞𝐥𝐝𝐞 𝐬𝐥𝐚𝐚𝐩 𝐚𝐝𝐯𝐢𝐞𝐳𝐞𝐧?…