Meteen naar de inhoud

Steeds wakker zonder oorzaak

  In slaap komen lukt prima, maar daarna!  

  Zodra ik een uurtje of 3 heb geslapen zie ik standaard elk uur van de klok. Het lijkt wel alsof ik van elk geluid wakker word. Ik moet wel 5x eruit om te plassen.

  Regelmatig hoor ik dit soort verhalen als mensen vaak wakker worden zonder aanwijsbare oorzaak. Enorm vermoeiend en frustrerend! Als je regelmatig wakker bent in de nacht kan dat ervoor zorgen dat je vaker naar het toilet moet, regelmatig op de klok kijkt of zelfs frustraties krijgt rond het slapen. In deze blog vertel ik je graag meer over het ontstaan van een verstoorde nacht en wat je er aan kunt doen.

  Dag & nacht
  Vaak wakker worden kan met jouw dag te maken hebben. Alles wat je overdag doet heeft namelijk veel invloed op de nacht. Heb je bijvoorbeeld een enorm drukke dag gehad dan is de kans groot dat je ‘s nachts vaker wakker bent of lichter slaapt. Heb je juist een lome dag gehad op de bank kan het zijn dat in slaap komen een stuk lastiger is en je veel te vroeg wakker bent.

  Slaap ritme
  Om in slaap te kunnen vallen zijn er een aantal processen die op het juiste moment moeten samen vallen. Een daarvan is het 1,5 uurs ritme. Dit ritme zorgt ervoor dat je elke 90 minuten een moment hebt waarin je het meest fit en wakker bent en een moment waarop je het minst fit bent.

  Dit ritme gaat de hele dag en nacht door, hierdoor kun je elke 90 minuten een energie dip ervaren. Mede door dit systeem kun je ‘s nachts dus regelmatig wakker worden als je op de “piek” van energie zit. Daarnaast kan dit er dus ook voor zorgen dat het lastig is om weer in slaap te vallen.

  Beren op de weg
  Ben jij iemand met drukke of volle dagen? Ben jij met van alles tegelijk bezig? Sta jij altijd aan?
  Dikke kans dat jouw hoofd ook ‘s nachts blijft doorgaan. Je bent meer bezig met overleven, hierdoor roep je het oer instinct op het “vecht of vlucht systeem”. Dit systeem helpt ons in gevaarlijke situaties om toch te kunnen overleven. Tijdelijk kun je hiermee prima functioneren, maar niet op de lange termijn. Want dit systeem zorgt dat je lichter slaapt, in een situatie met spanning oftewel gevaar. Want eigenlijk zit er een beer (spanning) op je te wachten tot jij lekker gaat slapen. En zeg nou zelf, je zult niet heel ontspannen slapen met een beer naast je bed, of wel?

  Vaak vergeten we dat er meer oorzaken een rol spelen bij een slaapprobleem.
  In mijn slaaptraject pakken we alle oorzaken aan, waardoor jij snel weer beter slaapt. We zouden natuurlijk prima alleen de “beer” kunnen aanpakken, maar als er meer oorzaken een rol spelen zal jouw nachtrust niet veel veranderen. 
  Daarom nodig ik je graag uit om vrijblijvend kennis met mij, Sandra, te maken.
  Klik op de button en ik ontmoet je graag!

  Wat kun je doen om minder vaak wakker te worden in de nacht?
  Hieronder geef ik je drie tips waarmee je direct aan de slag kunt gaan om jouw slaap te verbeteren.

  Slaap bubbel
  Onthoud dat het normaal is om elke 90 minuten wakker te worden, bewust of onbewust. Hier hoeft geen oorzaak voor te zijn. Daarnaast probeer je zoveel mogelijk in je “slaap bubbel”  te blijven. Laat je hoofd zoveel mogelijk uit staan, ga geen dingen doen en laat gedachten voor wat het is. Dit kan in het begin best lastig zijn, maar gelukkig kun je je hersenen trainen om in de nacht uit te blijven staan.

  Overdag rust creëren
  Als jij degene bent met een volle en drukke planning dan is het tijd om daar verandering in te brengen. Zolang jij overdag maar door rent kun je niet verwachten dat je hoofd ’s nachts uit blijft staan. Zorg overdag voor rust momenten, korte adempauzes waardoor jij ook even uit mag staan. Hierdoor is de spanning in je lijf minder en is er ook geen spreekwoordelijke beer die langs je bed staat. En dat slaapt een stuk prettiger!

  Zoek hulp
  Het klinkt best makkelijk, toch? Gewoon uit blijven staan in de nacht, nergens aan denken en overdag meer rust inbouwen. Maar niets is minder waar. Vaak is het lastig om dingen aan te passen in je dagelijks leven en dit ook daadwerkelijk vol te houden. Daarom wil ik je het advies geven om hulp te zoeken. Hoe langer je blijft rondlopen met slaapproblemen hoe groter het probleem wordt. En het feit dat je op deze pagina bent gekomen zegt al genoeg denk ik.  😉

  Slaap is complex, zoals je ziet. Het is niet zomaar even snel op te lossen. Wel kun je van alles doen om jouw slaap te verbeteren. Wil je meer weten? Of benieuwd hoe ik jou kan helpen? 
  Klik hier om een gratis kennismaking te plannen. Ik ontmoet je graag!