Meteen naar de inhoud

Help, ik ben alweer wakker!

    Steeds meer mensen slapen slecht. Niet doorslapen kan een groot probleem zijn, zeker naast een drukke baan of huishouden. Anouk weet er alles van. Hier ga je vier belangrijke tips vinden om beter de nacht door te slapen, energiek op te staan en weer te kunnen genieten van je nachtrust!

    Maak kennis met Anouk…
    Met een zucht laat Anouk zich op bed zakken. Na een lange en drukke werkdag valt ze gelukkig in no-time in slaap. Niet veel later schiet ze wakker, ze kan nog net een glimp herinneren van haar droom. 02:03 staat op haar wekker, het is alweer zover. Even naar het toilet en terug het bed in. Eenmaal onder de dekens lijken haar hersenen weer volop “aan” te staan. “Wat zullen we morgen eten? Wat moet er nog geregeld worden voor het feest? Wat zal mijn collega zeggen als ik hem over dat nieuwe project vertel?!” Haar hoofd draait op volle toeren, ondertussen ziet ze de minuten wegtikken. “Waarom slaapt ze nu nog steeds niet?!”

    Om de tijd te doden pakt ze er een boek bij, lezen helpt meestal wel. Langzaam maar zeker begint ze dan toch in slaap te vallen, ze ziet nog net 04:45 op de klok staan en dan zakt ze in een diepe slaap. Nog geen twee uur later gaat de wekker, een nieuwe dag begint.

    Dagen en zelfs weken gaan voorbij, maar het slapen van Anouk lijkt alleen maar slechter te worden. Soms gaan er zelfs nachten voorbij waarin ze maar 3 uur slaap heeft gehad. Gaandeweg kan ze de vermoeidheid niet meer verbloemen. Op het werk krijgt ze de vraag “of het wel goed met haar gaat” en ook thuis kan ze de ballen niet meer in de lucht houden. Ze merkt dat ze sneller op haar tenen getrapt is, weinig energie heeft om leuke dingen te doen met haar gezin en van diëten komt het al helemaal niet meer. Langzaam begint ze zich zorgen te maken, “Zou het deze keer dan toch niet vanzelf over gaan?”

    Herkenbaar?
    Misschien herken je dit wel van jezelf, je partner of iemand uit je vriendenkring. De problemen lijken steeds erger te worden, maar toch worden ze al snel weggewuifd. Want ja, “iedereen slaapt toch wel eens slecht?” of “het gaat vast vanzelf over”.

    We wachten vaak af, om te kijken of het misschien vanzelf beter gaat. Ervaring leert dat afwachten vaak voor slechtere resultaten zorgt. Hoe groter het slaaptekort is, hoe moeilijker het is om te veranderen. Vaak worden de problemen alleen maar erger als je langer wacht. Een goed moment dus om jouw slaapproblemen aan te pakken!

    Waar begin je als je nauwelijks slaapt?!
    Ik neem je graag mee met vier belangrijke zaken om dit soort slaapproblemen aan te pakken.

    “Hoe werkt slaap nu eigenlijk?”
    Er zijn grofweg twee soorten slaap, diepe slaap en lichte slaap. In een cyclus van 1,5 uur kom je eerst in je diepe slaap en daarna in de lichte slaap. Zodra je in de lichte slaap bent is de kans erg groot dat je even wakker word. Soms gebeurt dit bewust, soms onbewust. Daarna start een nieuwe cyclus met diepe en lichte slaap. Het is dus heel normaal om enkele keren per nacht wakker te worden zonder aanwijsbare oorzaak en niets om je zorgen over te maken.

    TIP:

    Besef dat het normaal is om enkele keren per nacht wakker te worden. Dit kan je helpen om ook ‘s nachts te kunnen denken “even wakker worden is normaal, ik draai mij om en slaap lekker verder.”

    “Ik moet nu eenmaal alle ballen in de lucht houden”
    Er zijn situaties waardoor je veel zorgen kunt hebben, spanning kunt ervaren of extra alert bent. Van problemen op je werk tot ziekte in de familie. Of juist een spannende tijd omdat je een nieuw huis gaat kopen. Ongeacht of je positieve of negatieve spanning ervaart, het roept een oerinstinct op. Het zogeheten: vecht of vlucht systeem.

    Lang geleden woonden wij als mens in de bossen. Als je daar wilde overleven moest je wel alert zijn. Alert zijn voor beren of mensen die het niet zo goed met je voor hadden. Dit vecht en vlucht systeem zorgde ervoor dat men ook in zijn slaap alert was voor plotselinge geluiden, want dat was je enige kans om te overleven.

    Dat oerinstinct hebben wij nog steeds, in veel gevallen is dit een nuttig systeem. Maar als jij probeert te slapen na een drukke dag of juist voordat je een spannende presentatie moet geven, dan kan dat oerinstinct ook tegenwerken. Door de alertheid slaap je lichter, je kunt meer onrust ervaren, meer dromen en sneller moeten plassen. Daarnaast wordt je vaker wakker en kan het lastig zijn om daarna weer in slaap te komen.

    Goed om te beseffen dat spanning dus een enorme invloed (kan) hebben op je slaappatroon. Wat kun je hiermee? Nou, stel jezelf eens deze vragen:

    Is er een reden waardoor je wakker wordt? 
    Wat doe je als je wakker bent?
    Welke gedachten heb je dan?
    Oftewel, hoe ga jij om met je slaap?

    Deze antwoorden heb je nodig om je slaappatroon te kunnen veranderen.

    TIP
    Alertheid zorgt voor onrust en wakker liggen in de nacht. Ga eens na bij jezelf: waardoor wordt je wakker? wat doe je als je wakker bent? Welke gedachten schieten dan door je hoofd? Dat is de eerste stap!

    “Mijn hoofd staat altijd aan”
    Een veel gehoorde uitspraak is “mijn hoofd blijft altijd maar doorgaan, ik sta altijd aan”. Zodra ik mijn ogen open doe beginnen de gedachten te stromen.

    Herkenbaar? Gedachten die ‘s nachts in je opkomen houden je wakker. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar deze gedachten zijn enorm waardevol. Het zijn vaak de meest belangrijke dingen voor je, neem deze dan ook serieus. Stop ze niet weg, ze mogen er zijn. Anderzijds is het goed om te weten dat je deze gedachten kunt sturen. Je kunt voorkomen dat ze je in bed lastig vallen en zo kun jij gewoon lekker slapen.

    Wat kun je dan doen met gedachten die je ‘s nachts bezighouden?

    Schrijf ze eens voor jezelf op (niet midden in de nacht, hè!) en bedenk een oplossing of antwoord. Door er overdag mee bezig te zijn kun je ervoor zorgen dat ze ‘s nachts geen grote rol meer spelen. Even als voorbeeld:

    Denk jij ‘s nachts aan de boodschappen die nog gedaan moeten worden?
    Zorg dat je overdag een lijstje maakt.

    Denk jij ‘s nachts aan je financiële problemen?
    Bel nu nog een adviseur en laat hem met je meedenken.

    Ben jij ‘s nachts bezig over hoe het verder moet met je baan?
    Schrijf overdag al je twijfels op en ga ermee naar je leidinggevende.

    Laat jezelf niet gek maken. Je kunt niet overal direct een antwoord op hebben. Maar geef je gedachten overdag ruimte en je zult daar ‘s nachts profijt van hebben.

    TIP 
    Staat jouw hoofd ‘s nachts altijd aan? Schrijf in de ochtend eens op waar je overal aan gedacht hebt. En ga opzoek naar een oplossing, waardoor het je ‘s nachts niet meer bezig hoeft te houden.

    “Het is net alsof ik niet mag slapen van mijzelf.”
    Als laatste, misschien wel belangrijkste tip, wil ik je meegeven: erken het probleem!
    Blijf er niet mee rondlopen, slaapproblemen die al een tijd duren lossen zich meestal niet vanzelf op. Hoe langer je met een slaaptekort rondloopt hoe moeilijker het is om deze aan te pakken.

    Je bent niet alleen & je hoeft het zeker niet alleen op te lossen. Ga van start met bovenstaande tips of stuur deze blog door naar die vriend(in) die al weken klaagt over “weinig energie hebben” of “slapeloze nachten heeft”.

    TIP
    Heb jij slaapproblemen? Ga ermee aan de slag. Gun jezelf een goede nachtrust en blijf niet afwachten. Wil je meer weten om dit aan te pakken? Kijk dan eens hier.

    Laten we samen de wereld een beetje beter maken & iedereen helpen naar een heerlijke nachtrust!

    Liefs,

    Jouw slaaptherapeut,

    Sandra

    PS. Ontdek hoe jij beter kunt gaan slapen met mijn begeleiding! Plan hier een gratis kennismaking.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *