Veel slaaptips kun je zelf leren toepassen. Kleine veranderingen die vaak al snel een duidelijk resultaat laten zien: beter slapen. Maar soms zijn er dingen die buiten jouw macht liggen en die toch invloed hebben op je nachtrust. Je hebt nu eenmaal niet altijd alles onder controle. Want wat is de invloed van andere factoren, zoals hormonen, leeftijd of situaties waar jij niets aan kunt doen? Daar lees je hier meer over.
Zelf touwtjes in handen
Je zult ondertussen wel door hebben dat slaap niet zomaar iets is. Slaap is een complex geheel van hormonen, stofjes en ritmes. Hopelijk begrijp je langzaam ook dat een aantal van deze processen te sturen zijn, je hebt op een aantal gebieden zelf de touwtjes in handen. Denk maar aan structuur of hoeveelheid licht. Ik hoop dat je daarin zelf de eerste stappen al hebt kunnen zetten.
Maar niet alles kunnen we beïnvloeden. In deze blog belicht ik er drie voor je. Ouder worden, vrouwelijke hormonen en gebeurtenissen die impact hebben.
Ouder worden
Tja, hier krijgen we allemaal mee te maken. Het proces van ouder worden heeft veel gevolgen, groot en klein. Het meest ingrijpende is dat, naarmate we ouder worden, je minder diep slaapt. Dus heb je meer lichte slaap én daardoor kun je dus ook vaker wakker worden. Helaas kun je dit proces niet tegenhouden, deze drie tips kunnen je wel helpen het slaappatroon zo goed mogelijk te houden.
Structuur, licht & beweging
Geef extra aandacht aan de tips rondom licht, structuur en beweging. Dus: zorg voor veel zonlicht overdag, beweeg zeker 20 minuten per dag en voorkom teveel beeldschermen(zoals TV) in de avond. Zo help je je biologische klok om toch de juiste tijd aan te houden.
Uren op bed
Voldoende uren slapen kan lastig zijn als je vaker wakker bent in de nacht. Het gevaar hiervan is dat je meer uren op bed gaat liggen, om de nodige uur slaap te kunnen pakken. Of juist te weinig uren op bed ligt, omdat je opstaat zodra je wakker bent. Beide opties zorgen ervoor dat je lichaam hieraan gewend raakt en daardoor nog slechter gaat slapen. Ongeacht het aantal uur dat je slaapt: zorg voor vaste bedtijden. Waarbij je minimaal 5 uur en maximaal 8 uur op bed ligt.
Blijven liggen
En niet te vergeten, blijf op bed liggen zolang het nacht is. Door ‘s nachts iets anders te gaan doen denkt je lichaam dat het tijd is om op te staan en zal hij steeds vaker in de nacht wakker blijven en worden.
Vrouwen hormonen
En dan: vrouwen & hormonen. Denk hierbij aan de invloed van de menstruatiecyclus, invloed van een zwangerschap en de overgang. Ook deze hormonen zorgen ervoor dat je minder diep slaapt en dus sneller wakker kunt raken. Hierdoor zijn de tips, hierboven beschreven, ook van groot belang als hormonen een rol spelen. Daarnaast nog een extra aandachtspunt:
Zorg dat je lekker ligt
Zorg dat je comfortabel ligt, dat kan al enorm schelen. Hierbij kun je denken aan een warme kruik (bij buik of rugpijn), een koude kruik of washandje (bij opvliegers) of een extra kussen ter ondersteuning van buik of rug. Gun jezelf een pijnstiller als je merkt dat je nacht beïnvloedt wordt door de pijn van bijvoorbeeld de menstruatie. Zo zorg je dat je toch voldoende slaap kunt pakken en heb je de dag erna minder last van de hormonen.
Situaties waar je geen controle over hebt
Het is nu eenmaal een feit dat er altijd dingen kunnen gebeuren die buiten jouw macht liggen. Familie problemen, reorganisatie op je werk, wereldproblemen. Het hoort er allemaal bij. Juist de situaties waar je zelf niets aan kunt doen kunnen je hoofd behoorlijk bezighouden. Voor deze situaties heb ik een duidelijke vraag voor jou:
Wat kun je zelf doen?
Zorg dat je duidelijkheid krijgt:
Wat is de situatie?
Wie heeft hier invloed op?
Wat kun je er zelf aan doen?
Is de conclusie dat je zelf iets kunt doen? Maak dan een actieplan om er iets aan te gaan doen. Blijkt dat het buiten jouw controle ligt, laat het dan los. Dat klinkt heel simpel, maar loslaten kan heel lastig zijn. Blijf jezelf herinneren aan het feit dat jij geen controle hebt hierover en dat het zonde is dat je hierdoor wakker ligt. Overdag mag je er prima over denken, maar in de nacht laat je het los. Zo neem je zelf controle over de situatie, ook al kun je hem niet zomaar aanpassen. En laat je je slaap niet zomaar beïnvloeden door buitenaf.
Wil je meer weten over slaap & hoe je beter kunt slapen?
Plan een gratis kennismaking.
We kijken naar jouw situatie en hoe ik jou verder kan helpen